Dagsturer

Bråthult – Möllekulla

Om du vill ta en halvdag och bara njuta av en stilla tur på ån, så är sträckan mellan Bråthult och Möllekulla perfekt. Det är kanske den finaste delen av hela Helge Å med varierande landskap, rikt fågelliv och mycket lugn å. Vill du läsa mer om sträckan kan du göra det här

Byvärma-Gustavsfors

Vill du ha en längre tur som dessutom är lite mer avancerad kan du välja att starta tidigt på morgonen från Byvärma och paddla till Gustavsfors. Även här paddlar du genom ett varierande landskap men med lite mer fartfylld å. Det finns några lättare forsar i slutet av sträckan så har du aldrig paddlat förut kan det vara bra att starta med en annan rutt.

2-7 dagars turer

Vill du vara ute upp mot en vecka rekommenderar vi någon av följande rutter.

Välje badplats-Gustavsfors

Den absolut vanligaste rutten att ta, du får se stora delar av området och kan njuta av flera olika landskapstyper. Perfekt för den som vill ta det lugnt, fiska, grilla och bara njuta av naturen. Fördelen med denna rutt är att den börjar enkelt och blir gradvis lite svårare så den passar även de som aldrig har paddlat förut. Ett tips är att åka ut till Välje badplats på kvällen, öva lite paddling på sjön för att sedan ha en bra start för resten av turen.

Välje badplats-Sjöstugans Camping

Tycker du om att fiska och hellre vill paddla på en stor sjö är detta rutten för dig. Här får du betydligt mycket mer tid på sjön och kommer dessutom direkt tillbaka till oss. Du behöver alltså inte bli upphämtad. Fisket i sjön Möckeln är mycket bra och många passar på att sova en natt på Sikareveln innan de avslutar sin tur hos oss.

Ryssby-Gustavsfors

Vill du paddla i IKEA grundaren Ingvar Kamprads hemtrakter är denna rutten bra. Du startar i det lilla samhället Ryssby för att paddla ner till Agunnaryd och vidare ner till Möckeln. Där kan du sedan välja om du vill paddla ner till oss på Sjöstugans Camping eller till Gustavsfors för att få lite mer tid på ån. På rutten finns även två affärer så det är lite lättare att handla mat jämfört med övriga rutter.